Mădălina Manole, pe numele ei real Anca Magdalena Mircea, anterior Magdalena - Anca Manole, (n. 14 iulie 1967, Vălenii de Munte, județul Prahova — a fost o solistă vocală, compozitoare și instrumentistă română .
Magdalena-Anca Manole s-a născut la data de 14 iulie 1967, în orașul prahovean Vălenii de Munte, fiind primul copil al cuplului format din Ion și Eugenia Manole. Interpreta a moștenit pasiunea pentru muzică de la mama sa, care cânta muzică populară. În copilărie, fiind dornică să cunoască tainele chitarei, tânăra artistă ia lecții de la Ana Tetelea Ionescu, o cântăreață de muzică folk din Ploiești. La vârsta de cincisprezece ani devine membră a Cenaclului Tineretului prahovean, condus la vremea respectivă de poetul Lucian Avramescu. Concomitent, Mădălina Manole și-a continuat studiile frecventând cursurile Liceului de Chimie din Ploiești, pe care l-a absolvit ulterior. De asemenea, Mădălina Manole a terminat Școala de controlori trafic aerian Băneasa și a lucrat timp de 4 ani în acest domeniu.
În adolescență tânăra interpretă, vrând să se afirme în planul muzical, formează împreună cu Ștefania Ghiță duetul Alfa și Beta, cu care participă la spectacolele Cenaclului Flacăra. De asemenea, Mădălina Manole devine cea mai tânără membră participantă a Cenaclului Serbările Scânteii Tineretului și concomitent colaborează cu diverși interpreți precum Victor Socaciu sau Roșu și Negru.
Între anii 1982 și 1985 cântăreața urmează cursurile Școlii Populare de
Artă, făcând parte din grupul care i-a avut ca mentori pe Mihaela Runceanu și Ionel Tudor. La finele anilor 1980 Dan Ștefănică îi încredințează piesa „Pentru noi nu poate fi alt cer”, care figurează pe coloana sonoră a filmului „Nelu”, în regia lui Dorin Doroftei. Cu această ocazie, interpreta joacă și primul rol într-un film.
În anul 1988 Mădălina Manole îl întâlnește pe Șerban Georgescu prin intermediul lui Costin Diaconescu, un vechi amic care lucra la Radio România. Cei doi artiști colaborează la scurt timp, iar Manole participă în același an la Festivalul De Muzică Ușoară Mamaia cu piesa „Un om sentimental”, compusă de Diaconescu. Deși obține doar o mențiune, conlucrarea celor doi avea să poarte un rol important în cariera interpretei. La finele anilor 1980 interpreta a participat, alături de Mihaela Runceanu și Laura Stoica, la un turneu susținut în Ardeal, care a avut ca scop strângerea de fonduri în vederea revitalizării financiare a Teatrului de Stat din Oradea . În 1989 cântăreața urcă pe scena festivalului de la Amara, gală pe care avea să o îndrăgească pe parcursul cariererei sale profesioniste, revenind de două ori în cadrul ceremoniei ialomitene.
Începând cu 1990 Manole a susținut recitaluri în diferite regiuni din România, iar un an mai târziu una dintre piesele sale, compusă de Georgescu și intitulată „Fată dragă”, câștiga popularitate la posturile radio din țară și avea să devină „compoziția de semnătură” a artistei. Notorietatea sa fiind în creștere, interpreta a semnat un contract de management cu Electrecord, iar primul său album de studio a fost lansat în 1991 sub egida acestei companii.
Concomitent avea loc lansarea primului fan-club dedicat interpretei,
care era condus de studenții Ciprian Antochi și Claudia Panaite, iar în 1992 erau deschise noi filiale în diverse regiuni ale țării. La vremea respectivă Manole începea să susțină o serie de concerte în fața diasporei române din Statele Unite, canada, Austria, Belgia, germania și Franța
-
Mădălina Manole
Având în vedere succesul comercial al discului Fată dragă, care era consemnat la vremea respectivă de revista Billboard, Manole a hotorât să imprime un nou album de studio în anul 1993. Materialul discografic, intitulat Ei și ce?, conține opt piese în stilul folk-rock, majoritatea compozițiilor fiind create de Șerban Georgescu. Albumul s-a bucurat de succes în România, iar postul radio Contact o desemna pe Mădălina „Cea mai bună artistă pop”.
În anul 1994 are loc oficializarea relației amoroase dintre interpretă și partenerul său de viață, compozitorul Șerban Georgescu.La vremea respectivă mariajul celor doi era pus sub semnul întrebării de către presă și fanii cântăreței deopotrivă, Manole fiind acuzată că avea interese materiale să se căsătorească cu Georgescu; de asemenea, diferența de vârstă dintre cei doi era unul dintre motivele care stârnise consternarea publicului.
În anul 1995, cântă la București în deschiderea concertului Whigfield iar, un an mai târziu, în deschiderea concertului susținut de formația Los del Rio.
În anul 1997, lansează albumul „Lină, lină Mădălină”, moment în care
înregistrează două premiere notabile. Mădălina Manole devine primul nume
al muzicii pop românești care intră în catalogul unui mare producător
muzical internațional – Polygram Group (prin Zone Records România). Cea
de-a doua premieră marcată prin acest album este faptul că Mădălina
Manole este prima artistă de muzică pop care are curajul să interpreteze
folclor autentic, în manieră originală, cu o orchestră de muzică
populară condusă de Dorel Manea. Pe album se regăsesc piese de la Maria Tănase, Maria Tănase, Maria Lătărețu, Ileana Sărăroiu, Lucreția Ciobanu, Mioara Velicu.
În anul 1997, prezintă alături de Octavian Ursulescu ediția aniversară a Festivalului Internațional „Cerbul de Aur” de la Teatrul Dramatic Brașov. Mădălina Manole este aleasă de concernul internațional Protcter&Gamble pentru ca imaginea ei să fie folosită la lansarea în România a unui produs cosmetic ocazie cu care se alege cu porecla „fata cu părul de foc”, aluzie la culoarea părului în lumina reflectoarelor.
În 1997, ia ființă Asociația Culturală Mădălina Manole cu caracter
cultural și umanitar. Mădălina Manole este invitată în cele mai
importante emisiuni de televiziune și radio,
iar numele ei ține capul de afiș alături de artiști consacrați ai
divertismentului românesc. Susține sute de spectacole organizate în
România de impresari importanți ai momentului. "Îmi aduc aminte că eram
plecată cel puțin 20 de zile din 30, cât are o lună! Tot timpul făceam
și desfăceam valizele, îmi era tare dor de patul de acasă, dar sălile
arhipline și zecile de buchete de flori pe care le primeam, bucuria de
pe chipurile oamenilor atunci când mă vedeau în carne și oase pe
străzile din orașul lor, păpușile pe care mi le aduceau copii la fiecare
spectacol, autografele și scrisorile primite de la fani, melodiile
cântate de ei vers cu vers, toate astea m-au făcut să uit de lucrurile
mai puțin plăcute din viața mea de artist, dorul de cei dragi de acasă,
articolele din presa de scandal, renunțările, sacrificiile, dieta
normală a unui artist…”, a declarat Mădălina Manole.
În anul 2000, obține distincții pentru cea mai bună interpretă pop și
cea mai bună voce feminină a anului la Premiile Radio România și
respectiv, Premiile Industriei Muzicale din România.
În 2000, albumul „Dulce de tot” este apreciat ca cel mai bun album pop de către Radio România Actualități.
Mădălina a fost căsătorită cu compozitorul Șerban Georgescu, cu 15
ani mai în vârstă decât ea. După divorț, Mădălina Manole a declarat că
„erau momente din zi în care îl adoram și alte momente în care l-aș fi
împușcat”.
În 8 iunie 2009 cântareața Mădălina Manole a devenit mămică. Vedeta
în vârstă de aproape 42 de ani a adus pe lume un băiețel de 2.600 g și
56 cm, cu două săptămâni mai devreme decât trebuia.
Bebelușul Mădălinei Manole a venit pe lume, în jurul orei 13.00, la Maternitatea Giulești din capitală. La începutul lunii octombrie 2009, „Fata cu părul de foc” s-a căsătorit
cu iubitul ei Petru Mircea și l-a botezat pe fiul ei Petru Jr.
Pe data de 19 februarie 2010, Mădălina Manole lansează un nou album.
Materialul discografic se intitulează „0 9 Mădălina Manole” și
reprezintă cel de-al 9-lea album al artistei.
În timpul în care lucra la album, Mădălina Manole s-a îmbolnăvit, din cauza oboselii acumulate.
Mădălina Manole a decedat în 14 iulie 2010, chiar în ziua în care a împlinit 43 de ani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu