Pe notele instrumentului autentic, toaca a început Nocturna bibliotecii, ediția a III-A 2018, în cadrul Secției Audiovideoteca. Împreună cu scriitoarea Ada Zaporojan am ascultat acea melodie divină care poate răsuna din acea bucată de lemn. Activitatea a fost moderată de scriitorul Ștefan Sofronovici. Autoarea ne-a relatat că mânuiește acest instrument de mulți ani și este invitată la diverse ceremonii pentru a cânta oaspeților. La atelier au participat utilizatori, bibliotecari interesați de sunetul extraordinar al lemnului.
Biblioteca Naţională a RM deţine o colecţie muzicală unică, constituită din documente multimedia şi înregistrări sonore pe diferite suporturi, partituri muzicale, cărţi şi ediţii periodice dedicate muzicii. Acest blog este editat de către echipa Adiovideotecii Naţionale. Aici sunt raportate cele mai recente ştiri despre colectiile noastre de muzică şi despre serviciile conexe: achiziţii noi, proiecte noi în care suntem implicaţi, evenimente şi activităţi ce au loc.
1 octombrie 2018
ATELIER DE CREAȚIE „TOACA - UN GLAS AL LEMNULUI”
Toata este in fapt o bucata de lemn, lunga de doi-trei metri si lata de 20-30 de centimetri. De cele mai multe ori, in capetele toacei de lemn se dau trei-patru gauri circulare, spre o mai buna rezonanta a vibratiilor produse de lovirea cu ciocanelele. Gasita in clopotnite sau in curtile bisericilor, fixata in doua sfori, sau rezemata de tocul usii bisericii, aceasta este batuta la inceputul sfintelor slujbe, sau in cadrul procesiunilor, cu doua ciocanele realizate tot din lemn. Sursa de inspirație.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu