28 decembrie 2015

COLINDELE - OBICEI STRĂBUN

Serviciul Audiovideoteca vă propune să vernisați în perioada 28 decembrie 2015-15 ianuarie 2016 expoziția cu genericul Datini, sfinte sărbători de iarnă. În colecțiile noastre dipuneți de posibilitatea de a asculta cele mai originale colinde din colecția de folclor : Colinde din Bucovina, Transnistria, Moldova, România și alte țări pe diverse suporturi: CD, casete audio, discuri de vinil, documente de muzică tipărită.



Originile colindelor

Colindatul adevărat se desfășoară în seara și noaptea de Crăciun. Colindătorii se adună în cete bine rânduite. Fiecare grup își alege un conducător numit de obicei „vătaf” sau „jude”. Colindătorilor propriu-ziși li se alătura câțiva flăcăi cu sarcina să poarte, în saci și traiste, darurile primite. Pe vremuri, fiecare ceată putea să ia la colindat numai o anumită parte a satului, având grijă să nu pătrundă în zona ce se cuvenea alteia.
Odată intrați în curtea casei, colindătorii își deapănă repertoriul înaintea gospodarilor, adunați în prag. Cântecele sunt întotdeauna însoțite de dansuri. 
După ce cântecele și dansurile din fața casei s-au terminat, gazda își invită colindătorii în casă. Aici, înainte de așezarea la masă pentru ospățul comun, vătaful cetei poruncește să se cânte alte câteva colinde. Numărul colindelor depinde în mare măsură de rangul gazdei și de belșugul de daruri pe care ea urmează să le ofere colindătorilor. Unei singure melodii îi pot corespunde mai multe texte (versiuni locale, varianta laică sau creștină).


Colind

Iată vin colindători

Iată, vin colindători,

florile dalbe,

Noaptea pe la cântători,

florile dalbe.
Şi ei vin mere, mereu,
florile dalbe,
Şi-L aduc pe Dumnezeu
florile dalbe.
Şi-L aduc pe Dumnezeu
florile dalbe,
Să vă vă mântuie de rău
florile dalbe.
Inima să întărrească,
florile dalbe,
Oamenii să înfrăţească,
florile dalbe.
Că pe cer s-a arătat
florile dalbe,
Un luceafăr minunat
florile dalbe.
Noi vă zicem să trăiţi,
florile dalbe,
Întru mulţi ani fericiţi,
florile dalbe.
Şi ca pomii să-nfloriţi,
florile dalbe,
Şi ca ei să-mbătrâniţi,
florile dalbe.

A publicat:
Cristina CATEREV,
șef serviciu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu