8 februarie 2015

ISTORIA HITULUI : IONEL, IONELULE

GEORGE SBÂRCEA, ALIAS CLAUDE ROMANO (1914 – 2005)

Ascultând parfumul discret al unei epoci apuse, trebuie să fii lipsit de suflet să nu pricepi farmecul ritmurilor şi să nu fii pătruns de poezia versurilor, amintirile şi creaţiile, interpretările lor care au rămas în arhiva radio sau pe plăcile (Cristal) Electrecord. În contiunare prezentăm câteva referinţe din viaţa celui care a creat versurile hitului nemuritor Ionel, Ionelule.

Despre cum a fost ameninţat de directorii Teatrului Alhambra că va fi concediat dacă nu compune o melodie de succes. Rezultatul a fost cântecul nemuritor lansat în 1937. Primele interprete ale melodiei Ionel, Ionelule au fost Lulu Nicolau şi Lisette Verea, un duet de succes al epocii. 
Compozitorul şi ziaristul George Sbârcea s-a născut pe 23 martie în Topliţa. George Sbârcea a trăit între anii 1914 – 2005 a activat ca pianist, compozitor, scriitor. Tatăl său a fost medic în Topliţa, familia sa a avut un trecut îndelungat pe aceste locuri, mama tatălui fiind soră cu Elie Miron Cristea. Urmează cursurile şcolii elementare la Topliţa, apoi la Reghin. În anii 30 absovă Facultatea de Muzică apoi Facultatea de Drept. Cunoştea temeinic 5 limbi străine.
Compozitor al celor mai frumoase tangouri româneşti. Printre cantautori şi compozitori tineri de marcă a României interbelice se află şi Claude Romano, pseudonimul artistic ales de către un student clujean, George Sbârcea, prezent – încă din perioada universităţii şi a conservatorului – în presa cotidiană şi în publicaţiile literare cu scrisul său colorat şi sprinten. Sprinteneala aceasta s-a afirmat şi în scurta activitate de compozitor de muzică uşoară a lui George Sbârcea, în deosebi în cânteculIonel, Ionelule (povestea acestui cântec apare în culegerea sa de anecdote muzicale Muza Veselă  - 1963, 1969).
În deceniul al treilea al secolului 20 Tangoul a ajuns şi în România, din localuri - pe ringurile de dans - şi în inimile oamenilor. Compozitorul George Sbârcea a promovat tangoul argentinian în România. Cea mai cunoscută piesă a sa rămâne Ionel, Ionelule, compusă încuiat într-o cabină a teatrului Alhambra, singur cu un pian, cafea şi ţigări.
1931. Studentina este cea mai populară piesă în centrele universitare din România.

1934. Nenita este decalarat Cel mai frumos tango al anului de către editura parizianăJulio Garzon.
1935. Primul laureat al concursului organizat de presa austriacă pentru cel mai iubit cântec vienez.
1936. Artistul este promovat într-un concurs pe ţară a revistei Realitatea ilustrată, pe vremea când este compozitor secund la Teatrul Alhambra Bucureşti.
1937. Cel mai mare succes la Teatrul Alhambra Bucureşti a fost Ionel-Ionelule, de Claude Romano.
Unele piese de succes semnate de George Sbârcea / Claude Romano (Un tango de adio, Dar-ar naiba-n tine dragoste, Inimioară inimioară) depăşesc graniţele timpului.
În anii 60, George Sbârcea este apreciat ca muzicolog şi critic de artă. Detalii: George Sbârcea, alias Claude Romano (1914 - 2005).

Linkuri: Articole:

Discografie:



Evoluţia hitului de-a lungul anilor



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu