3 septembrie 2015

AMINTIRI PE VINIL

În cadrul Salonului Internaţional de Carte, ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, vizitatorii au parte nu numai de lansări de cărți, expoziții de pictură, cenacluri, dar pot vizita și serviciul - VINTAJ VINIL CLUB, unde pot găsi cântece și note muzicale de acum câteva decenii, pe care altundeva nu le poți găsi.
„Astăzi promovăm ce comoară avem noi în serviciul dat - muzica, publicațiile, note muzicale care pot fi găsite doar la noi în bibliotecă. Din păcate, acum avem mai puțin vizitatori al acestui serviciu, mulți găsesc materialele necesare pe internet, dar sunt materiale muzicale care pot fi găsite doar la noi. Avem 24 de mii de discuri de vinil și 69 de mii de note muzicale. În Uniunea Sovietică, noi dețineam cel mai mare numărul de discuri de vinil. Primele discuri pe care le deținem sunt din anul 1950, iar ultimele din 1992. Donații primim și până în prezent. Ultima donație a fost din partea compozitorului și muzicianului, Serghei Pojar. 
Înainte ne vizitau mulți studenți de la conservator, studiau operele în originar. Erau zile când studenții își petreceau ziua la bibliotecă, de dimineață până seara. Pianiștii veneau aici și ascultau originalul melodiilor. Nadejda Cepraga prima dată a cântat la noi în bibliotecă”, spune Lilia Balan, specialist principal, serviciu Audio-Videoteca.

„M-am apropiat de acest serviciu ca să solicit ceva din fonoteca anilor precedenți, din arhiva interpreților noștri. Doresc să fac rost de aceste materiale pentru arhiva proprie, doresc să ascult creațiile acelor interpreți care s-au dat uitării pe nedrept și sunt neglijați. Ar trebui să ne mândrim de ei”, zice Constantin Jandar Botnaru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu