12 aprilie 2017

LIUBOMIR IORGA - 85 DE ANI DE LA NAȘTERE


    Liubomir Iorga (meşter popular, instrumentist, dansator, actor şi muzician) - s-a născut la 12 aprilie 1932, în localitatea Vadul lui Isac din raionul Cahul.
     Activitatea sa culturală polivalentă îşi are începuturile în Ansamblul Naţional Academic de dansuri Populare Joc, unde activează ca solist timp de trei ani. Ulterior, transferat la Teatrul de Operă şi Balet joacă în spectacolele Lumina, Spada frântă montate de maestrul Zagorschii.. În 1957, la ediţia a VI-a a Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor de la Moscova, este premiat cu medalia de aur pentru rolul interpretat în tabloul coregrafic comic În drum spre Chişinău.
    Din 1964 lucrează în atelierul de muzică al Combinatului de producţie pe lângă Ministerul Culturii din RSS Moldovenească, unde face o pasiune pentru istoria instrumentelor muzicale populare. Liubomir Iorga pe lângă confecţionarea de fluiere, cimpoaie, ocarine tradiţionale, reanimează instrumente date uitării precum drâmba, tilinca, cavalul. Dealtfel, Liubomir Iorga este primul meşter din spaţiul românesc care confecţionează ocarina, instrument la care a lucrat peste 7 ani şi la care a reuşit să execute 28 de tonalităţi. A creat de asemenea şi un instrument absolut nou, pe care l-a denumit iorgofon, din care i-a cântat şi Preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton în 1995.
     Pe parcursul carierei de peste 50 de ani confecţionează zeci de mii de instrumente muzicale, o parte din acestea fiind astăzi păstrate în muzee, reprezentând o valoare culturală incontestabilă. Actualmente atelierul combinatului nu mai există, însă tradiţia de a confecţiona instrumente muzicale nu a dispărut, în mare parte datorită lui Liubomir Iorga, care a demonstrat în repetate rânduri frumuseţea autenticului moldovenesc.
    Cele peste 30 de expoziţii internaţionale la care i-a fost prezentată colecţia de instrumente au condus departe de arealul moldav aprecierea pentru patrimonial cultural al Republicii Moldova.
    În 1971, Liubomir Iorga filmează pentru filmul Lăutari, unul de legendă pentru cinematografia naţională, demostrând publicului şi calităţi actoriceşti excepţionale. Membru al Academiei Meşterilor Tradiţionali în Sibiu, România, maestrul Liubomir Iorga este distins in 1992 cu titlul onorific Maestru Emerit al Artei, iar în anul 1996, pentru merite deosebite în dezvoltarea artei muzicale, contribuţie personală la reconstituirea şi confecţionarea instrumentelor muzicale populare, valorificarea şi propagarea valorilor cultural-artistice naţionale autentice i se conferă Ordinul Republicii.
      Liubomir Iorga s-a stins din viaţă pe data de 7 noiembrie 2014.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu