18 februarie 2019

SALON MUZICAL TEODOR IACOBESCU - PROFESOR MODEL




17 Februarie 2019 a fost ziua în care la Biblioteca Națională a Republicii Moldova  a fost lansată în cadrul Salonului muzical, cartea „Tatăl meu, Teodor Iacobescu”, profesor model care a activat în Basarabia timp de 20 de ani, la Soroca. 
Moderator: Constantin Rusnac, muzicoloc, dr. H.C. 


Acest salon a fost organizat pentru a promova personalitățile Basarabiei aflate peste hotarele ei, oaspeții sunt din Austria, Viena, Liliana Iacobescu, fiica lui Teodor Iacobescu, locuiește în Brașov, România, Ana Szilagyi este nepoata lui Teodor Iacobescu, locuiește cu fratele ei Victor la Viena, Austria, Alina-Maria Nauncef, este din Brașov, România. 
În Moldova au venit p-entru a susține un concert internațional la Sala cu Orgă, pe 17 februarie, unde au fost interpretate piese din repertoriul compozitorilor din Republica Moldova: Vasile Zagorschi, Constantin Rusnac etc.

Din program:
Invitați:
Iurie Colesnic, dr. H.C., scriitor, istoric, a prezentat date despre personalitatea lui Teodor iacobescu selectate din diverse arhive, a relatat despre apariția noului volum „Basarabia Necunoscută”, în volumul 11 apar date despre vița și activitatea acestui profesor model.
Vitalie Răileanu, critic literar, scriitor a expus gânduri despre pedagogul Teodor Iacobescu și cartea în care sunt amintiri și crâmpeie din viața personalității basarabene. 
Interpreți:
Liliana Iacobescu, fiica lui Teodor Iacobescu - pian (Brașov, România)
Ana Szilagyi, nepoata lui Teodor Iacobescu - pian (Viena, Austria) a interpretat Preludiu din repertoriul compozitorului Constantin Rusnac.
Alina-Maria Nauncef - vioară (Brașov, România) a interpretat împreună cu Liliana Iacobescu, fiica lui Teodor Iacobescu muzica marelui compozitor, George Enescu.
Liliana Iacobescu a afirmat cu certitudine, „sunt mândră că am păși cu drag pe acest tărâm, cum e Moldova și tatăl meu, Teodor Iacobescu, profesor din Basarabia v-a iubit enorm de mult pe toți”, mai multe detalii despre el puteți afla din paginile cărții.
Suntem mândri de cei care ne care ne poartă numele și faima țării în orașele lumii. Vom păstra mereu vie amintirea basarabenilor necunoscuți.

A elaborat:
Cristina CATEREV,
șef secție

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu