24 ianuarie 2018

INEGALABILUL VLADIMIR VÂSOȚKI




      Vladimir Vâsoțki (în rusă Владимир Семёнович Высоцкий; n. 25 ianuarie 1938 - d. 25 iulie 1980). Actor, poet, interpret, bărbat fascinant, Volodea, cum il alintau apropiații, s-a născut în 1938. A fost actor la Teatrul Taganka, din Moscova, a jucat peste 30 de roluri în film, a compus peste 600 de poezii, a susținut spectacole în toate orașele mari din Uniunea Sovietică, iar popularitatea sa în rândul maselor a fost uriașă. Vladimir Visoțki a trăit spintecat de cumplite neliniști interioare, simțind acut și strigând prin vocea și chitara sa, criza societății sovietice. A cântat suferința, ura, libertatea, dragostea, prietenia, eroismul, nedreptatea, a cântat întotdeauna la persoana întâi, transpus în destinul personajelor sale, împreună cu care patimea sau murea. A fost un om fenomen, iubit, contestat care spunea despre sine: ,,Nu scriu pentru o anume categorie de spectatori, eu încerc să ajung la sufletul oamenilor, indiferent de vârstă, de profesiunea ori de naționalitatea lor. Nu mi-ar plăcea să aflu că în timpul concertelor mele, publicul se relaxează. Vreau ca publicul meu să trudească odată cu mine, să se îndârjească împreună cu mine. Fară doar și poate, din dorința aceasta s-a alcătuit stilul meu”.
      Dizidenta lui Vâsoțki a fost una foarte specială. Autoritățile îl lăsau în pace pentru că era mult prea cunoscut, dar, în același timp, nu l-au recunoscut oficial. A deranjat mereu prin popularitatea sa imensă, prin razvratirea sa, prin curajul de a pune degetul pe rană strigând ,,doare!'. Nu i s-a publicat nici un volum de versuri în timpul vieții, a fost constant refuzat politicos, asfel ca, prima sa carte de poeme, intitulata ,,Nerv' ”, a apărut postum.
      În anii 60-70 genialul Vâsoțki a cântat cu ardoare, s-a lăsat încet dar sigur, rănit de strălucirea cuvintelor, macinat de alcool și de forța propriului său destin, programat, parcă, pe autodistrugere. A iubit enorm, a băut enorm și în general a făcut ce a vrut, declarând că își iubește patria. A răscolit-o vital pe actrița Marina Vlady.
     Opera sa are o nuanță satirică profundă, fapt ce l-a făcut idolul a milioane de ruși - mai cu seama tineri - ce se regăseau în acest artist rebel, greu de „digerat” de autorități.
     Cu aura unui marginal, asemănat mai apoi cu James Dean - un alt rebel al epocii - Vâsoțki și-a marcat epoca precum un super-star hollywood-ian, impunând o moda și devenind un „icon” pentru o societate în care se opera cu concepte precum stahanovismul. Dovada popularității? La funeraliile sale au participat un milion de oameni.
     A scris peste o mie de melodii, prin care a câștigat popularitatea întregului popor rus, dar și nemulțumirea partidului comunist. Versurile sale erau foarte critice la adresa sistemului, mai ales pentru ca temele abordate de Vâsoțki erau cu precadere „deviationiste”.
     Sexul, alcoolul, bătăile de strada erau tematici predominante în melodiile sale. Tocmai din aceste motive muzica sa a fost distribuită la negru. Pe sub mână, așa cum circula și opera lui Soljenițin, Numai dupa moartea sa, Gorbaciov a permis înregistrarea unui album retrospectiv ce conținea 20 de melodii.

Voce dizidentă

     Într-o Uniune muncitorească a popoarelor sovietice, apare în anii ’60 un nou curent muzical de masă. În acești ani, un grup restrâns de poeți, actori, muzicieni încep să-și interpreteze propriile creații, folosind doar o chitară acustică. Este ceea ce se va numi ulterior stilul “barzilor”.
     Printre cei mai mari reprezentanți ai acestui stil se numara Vladimir Vâsoțki și Bulat Okudjava.
     Textele lor erau extrem de profunde. Concertele lor - mai mult decât simple înșiruiri de melodii. Se citeau versuri, se comenta, se cânta.
     Admirat în toate cercurile societății ruse, considerat o voce dizidentă, dar nu un dizident, Vâsoțki a fost acceptat de Rusia Sovietică drept actor, dar niciodata ca muzician. Muzica sa a ajuns însă pe coloana sonoră unor filme lăudate de critica, cum ar fi Les soviets plus l’electricite, care chiar începe cu “Magadan”, celebra piesa a lui Vâsoțki.

Destin hamletian

     “Inima ta, obosită și hărțuită de excese fară număr și fără sfârșit, încetează să mai bată. Pentru prima dată asta s-a întâmplat într-o zi sufocantă, 25 iulie 1979, în Samarkan, în timpul spectacolului (“Hamlet”, n.n. - Vladimir Vâsoțki juca rolul principal), tu ai căzut, fără răsuflare, chiar pe scenă. Injecția în inimă te-a întors la viață.
     Însă exact peste un an, pe 25 iulie 1980, întâlnirea cu moartea n-a mai putut fi evitată”, scria Marina Vlady, cunoscuta actriță franceză și cea de-a treia soție a lui Vâsoțki.
     Martorii vremii spun că în momentul morții sale, țara parcă a paralizat. Oricât a încercat statul să controleze momentul înmormântării „bardului”, nu a reușit. Din toată sovietele au sosit la Moscova un milion de oameni ca să-și ia rămas bun de la inegalabilul Vladimir Vâsoțki.


ВЫСОЦКИЙ, Владимир Семенович
Владимир Высоцкий : [Проза] / Владимир Высоцкий . ─ Москва : Вагриус, 2000
206 p. - (Проза поэта).

ВЫСОЦКИЙ, Владимир Семенович
Я, конечно вернусь... : Стихи и песни [Carte tipărită] / Владимир Высоцкий . ─ М. : Книга, 1989. - 463 s. : il.







Владимир Высоцкий в кино [Text tipărit] / Сост. : И. И. Роговой; Худож. : А. И. Юркевич . ─ Москва : Всесоюз. творч.-произв. об-ние "Киноцентр", 1989.- 222 с. : foto. - (КВ : Кинематографические воспоминания).

ВЫСОЦКИЙ, Владимир Семенович
Собрание сочинений в одном томе [т] / Владимир Высоцкий . ─ Москва : Альфа-Книга, 2012. - 814 р.


Георгиев Л.
            Владимир Высоцки: познатият и непознатият. Етюди и спомени. - Държавно Издателство Наука и Изкуство София, 1988. - 247 с.

ВЫСОЦКИЙ, Владимир
                Стихи и песни. М. : Искусство, 1988. - 256 с.
Скобелев А. В., Шаулов С. М.
Владимир Высоцкий: Мир и Слово. - Уфа: Изд-во БГПУ, 2001. - 204 с.

Траспов, Л. Ф., Цыбульский 
      Владимиру Высоцкому - 73. Народный сборник : ежегодник. - Николаев : Наваль, 2011. - 400 с.

Траспов, Л. Ф., Цыбульский 
      Владимиру Высоцкому - 72. Народный сборник : тридцать лет без Высоцкого; ежегодник - Николаев : Наваль, 2010. - 432 с.











Траспов, Л. Ф., Цыбульский 
      Владимиру Высоцкому - 71. Народный сборник : ежегодник. - Николаев : Наваль, 2009. - 416 с.












Траспов, Л. Ф., Цыбульский 
      Владимиру Высоцкому - 70. Народный сборник. - Николаев : Наваль, 2008. - 368 с.





















 














































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu