22 noiembrie 2017

DRAGOSTE NEMĂRGINITĂ PENTRU CÂNTECUL POPULAR - TAMARA CIOBANU

     
      Tamara Ciobanu (născută Taratanskaia, n. 22 noiembrie 1914 - d. 23 octombrie 1990) a fost una din cele mai cunoscute cântărețe de operă și muzică populară din Moldova din a doua jumătate a secolului al XX-lea.
    În anii 1945-1951 a fost solistă a Radiodifuziunii din RSSM, între 1951-1973 a fost solistă a Orchestrei de Muzică Populară „Fluieraș”. În anii 1973-1980 a lucrat ca conferențiară a Catedrei de Canto a Academiei de Muzică „G.Musicescu”. Artistă a poporului din URSS. A interpretat rolul Tatianei în opera Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski, și rolul lui Cio-Cio-San din opera cu același nume de Giacomo Puccini. Din 1972 a fost președinte a Societății muzical-corale din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. În anul 1950 a primit Premiul de Stat al URSS.
     Tamara Ciobanu s-a născut pe 22 noiembrie 1914,  în satul Berezlogi, județul Orhei, Basarabia. După absolvirea liceului de fete "Principesa Dadiani" din Chișinău, își continuă studiile la Școala de Medicină, apoi la Conservatorul de la Saratov (1941-1944). În aceasta perioada participa in calitate de soprano in corul celebrului preot și om de cultură Mihail Berezovschi. A luat lecții particulare de canto , ca peste puțin timp să-și aprofundeze studiile muzicale la Conservatorul de Stat din Moldova, pe care l-a absolvit în 1947. În același an a participat la primul Festival Mondial al Tineretului și Studentilor din Praga, unde a cântat: Doina, Marioara, Leana, cântece care au devenit cartea de vizita a Moldovei. La acest festival a fost distinsă cu titlul de Laureat și diploma de gradul I.
     În anul 1950, după un turneu la Moscova  cu Orchestra “Fluieraș”, i se conferise Premiul de Stat al URSS, iar după asta fusese aleasă deputat în Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice. Și-a folosit statutul său de deputat pentru a ajuta o mulțime de oameni. După o altă prezență la Moscova, în 1957, i s-a deschis drumul peste hotare. A fost în turnee în Germania Democrată, la Praga, Montreal, Tirana. A ajuns și pe litoralul Oceanului Indian. Aflându-se peste hotare, vizita muzee, monumente de istorie și cultură, în mod special, magazine cu flori. La unul din concertele Tamarei Ciobanu în România a asistat și Mihail Sadoveanu. În timp ce aceasta evolua pe scenă, scriitorul și-a sprijinit capul în mâini și a șoptit: “Dumnezeiește. Dumnezeiește.”

    În repertoriul interpretei sunt multe piese scrise de Dumitru Gheorghiță, Eugen Coca, Eugen Doga. Se spune că ea suferea, că nu avea libertatea alegerii repertoriului, că nu putea vorbi despre studiile sale din anii interbelici și participarea la bogata viață culturală a Chișinăului de până la ocupația sovietică.

     Din 1972 a fost președinte al Societății Muzicale Corale din RSSM, deputat al Sovietului Suprem al Uniunii Sovietice.

     Din 1989, numele Tamarei Ciobanu il poarta prestigiosul Concursului Național al interpreților de cântece folclorice “Tamara Ciobanu”. Sora Tamarei Ciobanu, Valentina Savițchi, a fost cântăreață de operă. Ea făcuse o carieră strălucită la Opera Națională, dar când Tamara Ciobanu a căzut la pat fiind paralizată, aceasta renunțase la scenă, îngrijind-o în ultimii șapte ani de viață.

     Numele său îl poartă astăzi și o stradă din sectorul Buiucani – strada Tamara Ciobanu (fosta str. Glazunov în perioada sovietică).



 
 

Surse:
  • Cântă Tamara Ciobanu / interpr.: Tamara Ciobanu. – Moskva : Melodia, 1980. – 1 disc.
  • Pe drumul dorului : caiet de folclor : in memoria Tamarei Ciobanu / Uniunea Muzicienilor din RM. – Ch. : S. n., 2001. – 134 p.
  • Tamara Ceban / Ceaicovschi, Gleb. – Ch. : Lit. artistică, 1980. – 96 p.
  • Ciobanu, Tamara / Serafim Buzilă // Buzilă, Serafim. Enciclopedia interpreţilor din Mol­dova. – Ch. : Museum; ARC, 1999. – P. 119-120.
  • Ciobanu, Tamara / Serafim Buzilă // Femei din Moldova: Encicl. – Ch. : Museum, 2000. – P. 71-72.
  • Ciobanu, Tamara / Andrei Calcea // Calcea, Andrei. Personalităţi Orheiene : Dicţ. encicl. – Ch. : Pontos, 2003. – P. 56-57.
  • Ciobanu, Tamara // Chişinău: Encicl. – Ch. : Museum, 1997. – P. 148.
  • Ciobanu, Tamara // Literatura şi arta Moldovei : Encicl. – Ch., 1986. Vol. 2. – P. 418-419.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu