30 martie 2017

GETA BURLACU - EXPONENTUL JAZZ-ULUI NAȚIONAL

     

Geta Burlacu (Georgeta Povorozniuc) este o cântăreață din Republica Moldova. S-a născut pe 22 iulie 1974, în orasul Bălți. A început să cânte la vârsta de șapte ani. În același timp, studia vioara la școala de muzică din Bălți. A absolvit Colegiul de Muzică din Bălți, instrument vioara.
     În 1993  Geta a intrat la Conservatorul din Chișinău, facultatea de muzică populară și jazz.

Geta Burlacu este câștigătorea a numeroase premii la Festivaluri Naționale și Internaționale (Moldova, România, Franța, Germania, Spania, Danemarca, Ucraina, Belarus) în domeniu muzicii jazz, pop și folk.

     Din 1998 și până în 2011 a activat ca solistă într-un jazz-band vocal UniVox.

     În prerioada anilor 2005 – 2007, a fost profesor de jazz vocal la Facultalea de canto, a Academiei de Muzica, Teatru si Arte Plastice, din Moldova.

     În 2006 ea a obținut o bursă la Fundația Soros, secțiunea Music.

     În 2007 Geta Burlacu a participat într-un turneu internațional, alături de celebra formatie cubaneză Buena Vista Social Club, pe cele mai mari scene ale României.

    În 2008 a reprezentat Republica Moldova la Concursul Internațional Eurovision Song Contest, cu piesa Century of Love.

    În 2009 a participat la Festivalul Internațional Cerbul de Aur, unde a reușit să ajungă în finala festivalului desfăsurat în Brașov, România.

   Din 2009 până în prezent evoluează pe scena cu Orchestra Națională Simfonica Teleradio Moldova, precum și cu formatiile jazz Alex Calancea Band, ANGRY Band și cu Orchestra de Muzică Populară Taraf Lăutaresc.

    În 2010, a concertat în Europa cu trupa lui Alex Calancea Band. A susținut concerte în țări precum Franța, Germania, Austria, Italia, Rusia, Ucraina, România, China, Anglia, Belarus, Spania, Danemarca, Irlanda și altele.

   În 2011,  Geta Burlacu a participat la concertul Woman Day în cadrul aniversării 40 de ani Francofonie, organizat de UNESCO la Paris.

    În 2012, Geta a dat viața unui nou album de colinde Să ningă cerul peste noi și la finele anului a susțiut un concert de caritate cu formația Black&White si Jazz big Band (Tiraspol), la Teatrul Național de Opera și Balet.

    Din anul 2013 și pînă în prezent Geta joacă într-un spectacol muzical Caruselul erotic, pe scena Teatrului Eugen Ionesco, Chișinău. Pe parcursul spectacolului Geta cânta live însoțită de Angry Band.

Geta Burlacu susținut numeroase recitaluri în Piața Marii Adunări Naționale de Ziua Limbii, Ziua Republicii, a participat la Festivalul Moldovenesc de la Londra, luând parte în numeroase proiecte sociale și de caritate.

    Interpreta a fost numită Ambasadorul al Bunăvoinței a Fondului Națiunilor Unite pentru Populație din Moldova.

    În 2014, 12 ianuarie și 13, respectiv,  Geta Burlacu a susținut două concerte Winter Jazz  la Paris și Luxemburg, unde a fost salutată călduros de către reprezentanții diasporei moldovenești precum și a șefilor Ambasadelor Republicii Moldova în Belgia și Franța. Este remarcabil faptul că acesta este primul concert oficial a reprezentanților culturii moldovenești în Luxemburg.

    În luna mai, 2014, Geta a reprezentat Republica Moldova în cadrul proiectului cultural Experience Moldova. În perioada de 13-16 mai, Geta cu mare success a susținut concerte de muzică populară moldovenească pe scenele Berlinului, Stocholmului si Londrei.

    În luna iulie 2014, Geta Burlacu a participat la Festivalul Internațional Urban Voices, unde a evoluat în scena cu piese din repertoriul celebrei interprete române, Maria Tănase. Geta a cântat Imnul poporului roman piesa Lume lume pe un platou grandios acompaniată de muzicanții din India, Canada, Venesuela, Algeria, Franta și Moldova alături de unul dintre cele mai impunătoare coruri din lume, alcătuit din 800 de persoane. Proiectul a fost o simbioză de genuri muzicale, culturilor din Est și Vest.
 Discografie:
  • 2005 Ce n-aș da să mor diseară
  • 2008 La poarta pământului
  • 2009 O sete nebună
  • 2010 Cine iubește
  • 2012 Să ningă cerul peste noi







 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu